Saturday, 28 January 2012

BERKAT KASIH SEORANG INSAN BERNAMA EMAK..

Assalamualaikum...

Terlintas di hati Syikin nak share pasal my beloved mom...

Mak is a diabetic patient for almost 13 year...dah pon kena potong kaki kiri sampai ke peha dia...yang paling sadis sekali, tarikh keramat tue masa birthday Syikin ( 14 March 1999)..sebelum tue Mak dah seminggu koma kat HSA, JB...kebetulan masa tue baru jer lepas SPM so memang Syikin lah kena jaga Mak, just imagine masa tue memang x tau apa..kiranya masih mentah lagi..masak pon x reti coz 5 tahun duduk asrama, abang & kakak dah keja..adik2 plak sekolah lagi and masih kecil..Syikin kena ambil alih keja Mak kat umah...

Back to my Mom story, lepas dia operation buang kaki kiri, dia boleh cakap ngan Syikin, "menyesal ke jaga Mak sebab hari nie b'day Ikin'...Ya Allah, itu yg dia pikir..syahdu nya hati masa tue and sampai sekarang Syikin x boleh lupa..

Syikin memang kagum dgn semangat Mak..Allah dah tarik nikmat kaki kiri dia tapi dia tetap nak tengok anak2 dia berjaya...Dia kata baru hilang kaki sebelah, belum hilang nyawa lagi..dengan berkerusi roda dia masih mampu memasak, menyapu sampah, membasuh n menyidai kain, mengemop lantai, jaga adik2 Syikin yg masih kecil...dia kata x nak anak2 risau dgn keadaan dia yg x sempurna...Mak selalu pesan, JANGAN ANGGAP KEKURANGAN DIRI SEBAGAI PENGHALANG NAK BERJAYA, ANGGAP IA SEBAGAI KELEBIHAN DIRI YANG ORANG LAIN TAK ADA...Hebatkan...Even saudara mara lain pon kagum ngan Mak...


Sebab tue, selagi mak belum tutup mata, Syikin nak balas balik semua penat lelah Mak jaga kitorang...Dalam agama, menggembirakan ibubapa adalah kewajipan kita..THEIR HAPPINESS IS OUR HAPPINESS TOO...x salah luangkan masa dgn parents kita..sbb tanpa diorang siapalah kita kat dunia nie..

Ok lah..Syikin dah syahdu giler nie..lain kali kita sambung k..this is just for sharing..xde niat nak minta simpati sesiapa..cuma peringatan untuk diri sendiri jugak..kenapa kita yg sempurna sifatnya x boleh jadi mcm mereka yang kurang sifatnya..semangat mereka lebih kuat untuk berjuang...betul x?



my mom with Alya..(2010)


Wasalam...