Tuesday, 24 April 2012

JOM CUBA ROTI PATAYA..








Hi! Hi!

Nampak sedap kan bila tengok gambar kat atas nie...hehehe...Ini lah rupa roti pataya tue...actually, Syikin x tahu pun kewujudan roti nie sampai lah satu hari tue Syikin nampak ada orang makan roti pataya nie....hajat di hati hari tue nak makan asam pedas kat Chamek Kopitiam, sekali yang ada cuma Ayam Masak Asam Pedas...then terpaksa lah tukar menu makan Mee Goreng Mamak Special....lepas makan mee tue masih terasa lapar lagi so decide nak cuba roti nie...huhu..

What is so special about roti ni? Hehe...2 keeping roti akan di balut dgn telur ( exactly sama mcm konsep nasi goreng pataya).. Ada telur rebus yang di potong nipis, red beans, timun, mayonis, and sos cili...haaa...rasanya boleh try buat kat umah nie...maybe boleh adjust sikit2 untuk tambah rasa..hahah...

If nak cuba, boleh cari kat Chamek Kopitiam...so far kat JB nie dah banyak cawangan nya...not sure kat tempat lain pulak....

Selamat mencuba!







- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, 21 April 2012

Thursday, 12 April 2012

QUOTES OF THE DAY!


“Life is an opportunity, benefit from it.
Life is beauty, admire it.
Life is a dream, realize it.
Life is a challenge, meet it.
Life is a duty, complete it.
Life is a game, play it.
Life is a promise, fulfill it.
Life is sorrow, overcome it.
Life is a song, sing it.
Life is a struggle, accept it.
Life is a tragedy, confront it.
Life is an adventure, dare it.
Life is luck, make it.
Life is too precious, do not destroy it.
Life is life, fight for it.”














































- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, 7 April 2012

BREAKAWAY by KELLY CLARKSON

JOM KITA LAYAN LIRIK NIE....ENJOY!!!


Grew up in a small town
And when the rain would fall down
I'd just stare out my window
Dreaming of what could be
And if I'd end up happy
I would pray (I would pray)

Trying hard to reach out
But when I tried to speak out
Felt like no one could hear me
Wanted to belong here
But something felt so wrong here
So I prayed I could break away

[Chorus:]
I'll spread my wings and I'll learn how to fly
I'll do what it takes til' I touch the sky
And I'll make a wish
Take a chance
Make a change
And breakaway
Out of the darkness and into the sun
But I won't forget all the ones that I love
I'll take a risk
Take a chance
Make a change
And breakaway

Wanna feel the warm breeze
Sleep under a palm tree
Feel the rush of the ocean
Get onboard a fast train
Travel on a jet plane, far away (I will)
And breakaway

[Chorus]

Buildings with a hundred floors
Swinging around revolving doors
Maybe I don't know where they'll take me but
Gotta keep moving on, moving on
Fly away, breakaway

I'll spread my wings
And I'll learn how to fly
Though it's not easy to tell you goodbye
I gotta take a risk
Take a chance
Make a change
And breakaway
Out of the darkness and into the sun
But I won't forget the place I come from
I gotta take a risk
Take a chance
Make a change
And breakaway, breakaway, breakaway


- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, 3 April 2012

KENAPA KITA MESTI ADA SIDE INCOME?

Salam....







Recently, ada banyak article or news in paper pasal keadaan kewangan di negara kita nie. Isu yang paling famous ialah tentang Miskin Bandar dan masalah hutang keliling pinggang..

Mungkin 10 atau 20 tahun yang lepas kita x pernah terfikir akan timbul issue ini coz dulu kita beranggapan orang yang tinggal di bandaraya tergolong di kalangan orang2 kaya atau mampu untuk tinggal di bandar..Tetapi sekarang, mereka yang tinggal di bandaraya juga ada yang dikategorikan sebagai Miskin Bandar...

Apa itu Miskin Bandar.??? Jom kita baca definisi yang diberikan oleh Dr Jariah Masud, Presiden Ekonomi/Pengguna dan Keluarga Malaysia


“Definisi kemiskinan di bandar, mengikut konsep relatif ialah isi rumah yang berpendapatan RM3,000 sebulan. Kajian pernah dilakukan mendapati, perbelanjaan isi rumah keluarga di bandar sebulan ialah RM2,465, berbanding luar bandar hanya RM1,599. Ini mengambil kira isi rumah merangkumi suami isteri dan tiga anak. Lazimnya, bagi keluarga miskin jumlah anak lebih daripada jumlah itu,”

Lazimnya, kita tahu yang keadaan ekonomi kita sekarang nie x lah kukuh sangat...banyak lagi isu2 lain yang timbul...kita sepatutnya sudah bertindak dari sekarang dengan merebut dan mengambil peluang yang ada...Setiap peluang yang Allah berikan adalah salah satu pintu rezeki yang patut kita ambil..sebab peluang tue datang hanya sekali..hanya mereka yang bijak sahaja yang tak akan mensia-siakan peluang itu..







Kalau kita tidak berubah dan bertindak dari sekarang, sampai bila-bila lah hidup kita tetap macam tue jugak...dibebani hutang keliling pinggang sehinggakan anak2 mewarisi beban hutang tersebut. Sepatutnya, kita sebagai ibubapa bertanggungjawab memberi kemewahan dan kesenangan kepada anak2 kita supaya hidup mereka tidak merana kerana kegagalan kita...






Sebab itu Allah kurniakan akal kepada kita untuk berfikir, tulang empat kerat untuk kita berusaha dan bekerja, doa dan tawakal hanya kepada Nya...jika dugaan datang kepada kita, itu tanda Dia hanya ingin menguji ketakwaan kita kepada Nya, ingin menguji sekuat mana hati dan semangat kita...cekal kah kita? tabah kah kita? Hanya kita sendiri yang tahu kemampuan diri kita...dan bila berjaya, bersyukur lah..kerana semua rezeki yang datang kepada kita adalah dari Dia Yang Maha Esa..

Renung2 kan lah yer...



- Posted using BlogPress from my iPad