Tuesday, 19 June 2012

EXPENSIVE MEDICAL FEES


Salam....








Baru-baru nie, my Mom and my Father In Law was admitted to hospital. Both was admitted in government hospital coz both of them adalah PESARA KAKITANGAN KERAJAAN. Maklumlah, bila dah ada kad pesara nie, medical fees biasanya x kan di cas mahal..walaupun harga ubat or treatment memang mahal.


Semua memang maklum bahawa kakitangan kerajaan memang dapat banyak sangat benefit berbanding dengan kakitangan swasta. Tidak Kira dari segi loan ( housing or personal loan ), hospitalization and etc.
Beruntung kan diorang nie.....tapi x per, masing2 punya rezeki...kalau x siapa pulak nak kerja dgn syarikat swasta...tapi sebenarnya, dua2 ada kelebihan masing2...







Talking about medical fees, semalam my Father In Law bagi tahu kat Syikin, cost satu botol ubat berharga lebih kurang RM800 - RM1000... So masa kat hospital tue dia kena ambil 39 botol ubat tue...not sure apa nama ubat tue but bila dgr harga ubat tue jer terus ternganga mulut...Ayah kata dah mcm harga sebiji kereta kancil..waaaahhh...syukur Alhamdulillah, since ayah nie PESARA KERAJAAN , so he no need to pay a single cents for his medical fees. Same with my mom too..hmmm...beruntungkan!







Cuba korang bayangkan...x payah bayangkan lah..just fikir jer yang kita nie bukan kakitangan kerajaan...bila jer dengar kena bayar jumlah mcm tue, agak2 korang mampu tak kita nak bayar and agak2 korang lah siapa yang sanggup nak tanggung kos perbelanjaan mcm tue...menggigil x kepala lutut korang bila dapat bil medical mcm tue...itu baru jer charge from government hospital...Blum lagi hospital swasta kan! Kalau nak harapkan medical card, berapa sangat jer yang diorang boleh cover..lepas tue mesti Ada banyak terms and conditions nya kan!!



Sebab tue, kita kena lah ambil tindakan untuk ubah nasib demi masa depan kita...bukan untuk diri kita sendiri jer..untuk keluarga kita jugak...if bukan kita yg masuk hospital, may be spouse kita, or anak2 kita jugak...what happen if that time we even do not have any extra cash..in case any emergency happen, what will you do...mana korang nak cari duit...nak harapkan belas ihsan adik beradik and saudara mara....kalau diorang berduit, may be diorang akan bagi...but what if diorang pon x mampu nak tolong kita?
Hmmmm....mana lagi kita nak dapatkan duit untuk kes2 mcm nie..tak kan nak pinjam dgn along pulak kan,..hish...mintak2 dijauh kan lah...banyak lagi sumber lain yang boleh kita cari untuk ubah masa depan kita..








Itu baru jer cerita pasal bil hospital...belum lagi cerita pasal medical bil for klinik pulak kan...kita pon aware sekarang ada mcm2 penyakit, cuaca pun sekarang dah tak menentu, so memang senang ler kita nie jatuh sakit...so bila dah sakit nie, of course lah kita ke klinik kan...based on experience Syikin sendiri lah yer, ada mcm2 klinik kat Malaysia nie, and charge diorang pon x sama...mana yang charge murah tue ok lah kan...but what if for the clinic that charged us very expensive...Ada tue kengkadang almost RM100...ubat yang dia bagi pon lebih kurang sama jer...x tahu lah part mana yang mahal sangat tue...Itu contoh if kita yang sakit...mcm mana pulak if anak2 kita jatuh sakit serentak...and ada pulak kes yang tiap2 bulan mesti melawat ke klinik...mesti bil ke klinik sahaja boleh mencecah RM500 to RM700... x ke pening kepala tue...






Untuk elakkan perkara atau senario kat atas nie berlaku kat diri kita, perkara pertama yang perlu kita buat ialah bertindak or mulakan langkah pertama untuk berubah...atas niat kita berubah untuk masa depan anak2 kita...kalau tak mulakan dari sekarang..then bila lagi kita nak mulakan..betul x?


Sekarang nie, korang renung2kan lah yer..tapi jangan renung2kan sampai terlepas peluang...kalau setakat renung...termenung..then xde tindakan, memang sampai bila2 lah korang mcm tue jugak..

Syikin dah pun mulakan langkah...dah pun merasa...korang pulak bila lagi?

" Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama, kita terlepas peluang"




- Posted using BlogPress from my iPad