Monday, 28 May 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : PULAU ALASAN

Hai..Hai...

First of all..Pulau Alasan nie bukan Nama sebuah pulau yer...Jangan pulak kita tersalah anggap...hehehe..

Apa yang Syikin maksudkan ialah alasan2 yang sentiasa Ada dalam diri kita...yang tersembunyi atau pun tidak...alasan yang kita cipta sendiri yang sentiasa membelenggu diri kita..

Sejak Syikin mulakan bisnes online nie, banyak sangat alasan2 yang Syikin dengar, dan kadangkala alasan yang diberikan tue x lah logic mana pun..
Antara alasan2 yang famous ialah:







1) saya x pandai lah bisnes2 nie..

Ok...kalau nak tahu ramai kat dunia nie Yang x pandai berbisnes termasuk diri syikin nie...orang kata, kalau x pandai tue kena lah belajar kan...sama jugak mcm kita kecik2 dulu..x reti pun A,B,C or 1,2,3 nie..tapi kita belajar kan! dlm bisnes nie x payah nak belajar2 sampai Ada exam...just dptkan ilmu , kemudian rujuk dgn leader then kena lah bertindak....Baru lah bisnes menjadi...bukan duduk diam jer...bila Ada ilmu kena bertindak Dan berkongsi...itu pun dah dikira Amal ibadat kita jugak...dapat jugak pahala kan! So, alasan nie memang dah boleh di pakai lagi yer...








2) saya xde masa lah nak berbisnes nie...

Haa.....masa tue uruskan diri kita or kita yang uruskan masa tue...dalam satu hari kita Ada 24 jam, sepanjang 24 jam tue, cuba kita imbs balik apa yang kita buat...agak2 banyak x masa yang terbuang...contohnya, kita sanggup duduk berejam depan lappy or pc main game or surf Internet..if kita fikir balik, masa yang terbuang menghadap pc kalau diselitkan dgn bisnes online nie, mesti seronok coz tiap2 bulan Ada extra income...bisnes pun memang simple Dan yang paling mudah..since kita dah diberikan kemudahan percuma apa kita gunakan dgn sebaik mungkin akaun Facebook and blog...hmmm...berbaloi kan! So, masih x de masa lagi ker?
Hehehe..







3) saya x confident lah nak buat bisnes nie..

Rata2 ramai jugak yang bagi alasan nie...sama ada diri sendiri yang x confident atau pun buat2 x confident dgn diri sendiri...hmmm....Cuba kalian fikir, keyakinan diri tue datang dari mana? Semuanya datang dari diri sendiri kan...sepatutnya kita kena lah sentiasa positif, beri peluang pada diri sendiri untuk menjadi yang lebih baik...kalau perlukan bantuan, kita Ada leader2 yang hebat yang sanggup membantu kita...dalam bisnes nie kita buat sama-sama....TEAMWORK is a part of this bisnes..kalau kita buat sorang2 and xde guide from our leader, memang ke laut lah nampaknya...the best part is knowledge, guidance is all FREE...tiada charge tambahan...yang penting sama ada kita NAK or TAK NAK!








4) Suami/Isteri x bagi...

Hmmmm....dah ramai dah bagi alasan mcm nie....at first, bunyi memang ler betul, everything kena tanya hubby or wifey..betul..memang kena discuss dgn spouse kita...tapi cuba kita fikir, commitment makin bertambah, anak2 makin membesar, makan pakai diorang makin mahal, if kita x mulakan Dari sekarang, agak2 bila kita nak mulakan? X kan nak tunggu terduduk, baru terkocoh-kacah nak mulakan bisnes? So, bagi SI SUAMI - if isteri nak mulakan bisnes, tue maksudnya dia nak tolong anda...kurangkan beban anda...sepatutnya awak perlu rasa bangga sebab dapat isteri yang pandai cari duit...sbb kalian kena fikir, isteri pun ada IMPIAN mereka masing2.. Suami yang baik adalah yang tahu apa yang isteri dia impikan Dan Akan membantu isteri dia capai impiannya...besar pahala membahagiakan isteri tau....Bagi SI ISTERI pulak, suami awak tue nak buat perkara baik, nak menambah pendapatan keluarga, dan sepatutnya sebagai Isteri kenalah support suami...bukan makin susah kan hati dia...Cuba bayangkan if suami awak tue berjaya, awak pun tumpang dua kaki jugak..mesti lah happy kalau dapat extra cash every month kan! Hmmm...renung2 kan lah yer ...

Actually, banyak lagi alasan2 yang Syikin pernah dengar cuma yang nie kebiasaannya selalu sangat lah ... Sebab itu, kita kena keluar Dari kepompong alasan nie...

ORANG YANG SELALU BAGI ALASAN ADALAH ORANG YANG MALAS DAN PENAKUT!

Kalian renung2 kan lah yer...kalau x berubah dari sekarang, sampai bila2 pun korang akan kat tempat yang sama...

For those yang nak berubah and nak tahu pasal bisnes nie, boleh lah CALL or SMS Syikin @ 013-7220143 or email me at alya_ezikin@yahoo.com..

Or boleh CALL/SMS/EMAIL my beautiful bisnes partner

Faeza Zainudin - 019-7707575 - www.faezazainudin.blogspot.com
Juliana Jalil - 012-2624062 - www.juliana-jalil.blogspot.com
Nur Ilyah Abd Mutalib - 012-2424691 - nurilyah.blogspot.com


Renung2 kan dan selamat beramal..:)




- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, 26 May 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : FOC TRIP TO GUANGZHOU


Alhamdulillah....Syukran Ya Allah, kerana telah memberikan rezeki yang terlalu istimewa buat diri ini...FOC trip to GUANGZHOU...bila Syikin mention FREE, bukan free ticket sahaja tau...semua nya free ditanggung oleh company...Syikin and bisnes partner yang pergi hanya bawa duit shopping sahaja...seronok kan! Siapa sangka hanya dengan PREMIUM BEAUTIFUL bisnes, syikin dapat merasa untuk bercuti ke overseas...maklumlah, pengalaman kali pertama...teruja nya over sikit..hahahha...lagi pun sebelum buat bisnes nie, memang teringin nak bercuti ke luar negara..pernah gak plan dgn hubby but selalunya x menjadi..huhu...but now, after start with this bisnes, peluang nak bercuti ke oversea tue memang sentiasa ada cuma kita kena bijak dan pantas merebut peluang tue....and sekarang dah pun terbukti..yang penting kita kena lah follow langkah2 leaders yang berjaya...

As promised, Syikin akan bagi tahu serba sedikit tentang tempat2 yang bakal kami lawati...hehehe...before that, for your info, Guangzhou nie memang terkenal dengan bangunan2 pencakar langit yang unik dan menarik...and antara salah satu negara yang memang terkenal dengan tempat2 nak bershopping...haha..perempuan memang x boleh lari dari bershopping yer...huhu...

Tanpa buang masa, jom kita tengok tempat2 menarik di Guangzhou..



Shangxiaju Shopping Street

Shangxiaju Shopping Street ( terang benderang kan! )

ShenZhen City

ShenZhen City ( suka view waktu malam..cantik!)

OCT East Resort

Tea Stream Valley

Tea Stream Valley

Haiyin Fabric Market ( shopping!!!)



Pearl River

International Finance Mansion

Opera Theater

Guangzhou Museum

Guangzhou Library


Guangzhou Tower

Guangzhou Stadium

Haaaa.....banyak tak tempat2 yang menarik kat sana...tengok gambar jer dah excited...mcm mana lah pulak nanti kalau dah sampai sana kan!

Next FREE trip will be LONDON & PARIS...weeeehuuuu....one of my dream actually....seronok kan!
Dalam bisnes nie xde yang mustahil...kalau kita buat betul2, Insya Allah kita akan dapat hasilnya...yang penting kita kena konsisten and be positive always...

If you wanna be part of our team...and love shopping or holiday at oversea..drop me a CALL or SMS @ 013-7220143



Friday, 25 May 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : MY FIRST FOC TRIP - GUANGZHOU..


Assalamualaikum....

First of all....weeeeehhhuuuuuuu......Surat Cinta dari company dah sampai....
Alhamdulillah....macam x sangka kan! Memang berbaloi kalau kita berusaha bersungguh2 Dan jangan mengalah, rewards yang akan kita dapat tue lebih bermakna dalam diri kita...







FOC trip yang Syikin dapat this time adalah GUANGZHOU...bermakna first time jugak Syikin dapat bercuti ke oversea....hahaha....happy sesangat...

Next post Syikin akan cerita tempat2 yang Akan kitorang pergi bila dah kat sana nanti...Tungguuu.....:)

- Posted using BlogPress from my iPad.

Tuesday, 8 May 2012

Memori ~ Ikan Gelama Masin & Kerang








Assalamualaikum...

Sejak dua menjak nie, Syikin asyik teringat kenangan manis masa kecik2 dulu..teringat kat arwah Abah Dan juga kenangan berniaga kecil-kecilan dulu...

Masa tue Syikin dah pun bersekolah rendah..waktu tue arwah Abah masih seorang guru dan pada masa yang sama arwah juga seorang nelayan...maklumlah, bila dah habis mengajar arwah x tahu nak buat apa dan mungkin diri dia dah sebati dengan laut..dan juga salah satu sumber dia nak tambah pendapatan keluarga...

Dulu, gaji seorang guru sekolah rendah bukan lah tinggi sangat..hanya dlm RM600 ke RM700 sahaja...30 tahun yg lepas bila dpt gaji mcm tue memang besar kan jumlah nya, tapi sekarang nie memang x cukup..lebih2 lagi dengan kos nak menanggung perbelanjaan anak yang ramai ( adik beradik Syikin 10 orang yer..)

Since arwah Abah nie suka ke laut, Syikin pun kengkadang ikut jugak dia turun ke laut...memang best betul....kelebihan seorang nelayan nie, lautan yg luas tue lah punca rezeki diorang nie...kalau kena pada tempat nya, maka banyak lah hasil yg diorang dapat, if kena lah pulak musim tengkujuh, maka kurang lah pendapatan diorang waktu tue...melainkan Ada orang yang berani sanggup turun ke laut waktu musim tengkujuh...setakat kat kampung Syikin tue, Ada ramai gak yang berani ke laut musim hujan..katanya, if x ke laut, apa anak bini diorang nak makan.... Betul jugak kan...

Bila kita tinggal di perkampungan nelayan nie, memang x sah kalau x da ikan masin kan! Pada kebiasaannya, lepas jer Abah balik dari kelaut, dia mesti suruh mak menyiang ikan gelama tue utk di jadikan ikan masin..musim panas memang sesuai kalau nak buat ikan masin nie...lagi cepat kering..Alhamdulillah kawasan rumah Syikin memang luas...So, tempat nak keringkan ikan masin tue memang senang sangat, hanya menggunakan atap zink terpakai sebagai alas nak kering kan ikan tue...

Bila dah kering ( actually kena tunggu beberapa hari sampai kering), Abah surung kitorang adik beradik masuk kan dalam beg plastik Dan ikat. Once dah siap sampai x tahu lah berapa bungkus yang kitorang dapat, Abah dengan selambanya bagi tahu kitorang..." nak duit lebih ke sekolah x? jom tolong Abah jual Ikan kering nie..kita pusing satu kampung.. Mesti Ada ramai nak beli "... Dengan excited nya kitorang pun jual lah ikan kering tue naik basikal pusing satu kampung. Alhamdulillah, semua ikan kering tue habis di jual...walaupun x banyak mana pun dapat, tapi kitorang tetap seronok...

Tadi tue musim ikan kering kan! sekarang nie musim Kerang lah pulak...korang mesti suka Kerang rebus kan! Or maybe Kerang bakar..one of my favorite too...bila musim Kerang sampai, perkara yang sama jugak arwah buat, bungkus Kerang dlm plastik Dan jual kat satu kampung naik basikal..walaupun Ada juga yang memperlekehkan usaha kami, tapi kitorang tetap buat jugak bisnes nie walaupun secara kecil- kecilan...kalau nak berjaya, kita jgn dengar cakap orang yang negative nie..yang penting kita tahu usaha kita tue adalah murni Dan baik..hanya Allah sahaja yg tahu niat kita sebenar nya..

Bila arwah Abah tgk response yg baik drpd orang2 kampung, Abah pun buat keputusan utk bersara awal Dan mulakan perniagaan...walaupun secara kecil- kecilan sebagai peraih, tapi beliau memainkan peranan yang besar di kampung itu untuk menaik taraf nelayan2 di situ...memang bangga dengan arwah Abah..

Syikin x sangka, hanya dgn menjual ikan masin Dan kerang, banyak pengalaman yang Syikin belajar dr arwah Abah..Tidak Kira lah walaupun sekecil mana pun usaha kita itu, asalkan kita konsisten, Insya Allah apa yang kita hajatkan atau apa yang kita impikan boleh di capai..walaupun kita terpaksa bersusah payah terlebih dahulu...bak kata pepatah " bersusah- susah dahulu, bersenang2 kemudian"..

Sama jugak dalam bisnes nie, biar lah lah kita berkorban Dan bersusah2 dahulu, sbb kita tahu akhirnya nanti kita Akan dapat kemanisan yang x terhingga..Dan kita sepatutnya bersyukur sbb kita ada leader- leader yang hebat, yang sentiasa membantu kita, menyokong kita dan sentiasa guide kita sampai kita berjaya...semoga apa yang kita usahakan Dan apa yang kita impikan dalam bisnes nie Akan menjadi kenyataan....Amin!!




- Posted using BlogPress from my iPad