Tuesday, 19 June 2012

JOM RASA : BUAH KUINI...SEDAP NYA!!!








Bila sebut jer buah kuini, memang terliur nak makan lagi...memang sedap...marvelous..!!

For your info, pokok kuini kat umah ( kampung Syikin) cuma sebatang jer tapi bila sampai musim buah kuini, buah nya memang banyak sampai melayut - layut kat hujung dahan...pernah dulu masa kecik2 dulu buat buaian kat dahan yang besar...arwah Abah siap tolong buatkan and cari tali kapal yang besar nak buat buaian kat pokok tue....memang kenangan yang terindah lah...pernah jugak syikin dgn adik2 berebut nak naik buai kat pokok kuini tue sampai terputus tali buai...hahaha..









Semua sedia maklum, bau buah kuini memang wangi...Dari jauh dah boleh kenal bau tue...selain tue rasanya jugak memang manis dgn warna isi yang kekuningan keemasan...chewah...pada kebiasaanya, family Syikin suka makan macam tue jer...hiris banyak2 then letak kicap...mak and arwah abah suka jadikan ulam...makan dengan nasi panas..waahh...memang sedap..rasa lemak2 manis gitu...








Selain daripada itu, kitorang pun suka buat jus buah kuini...senang jer buat nya....hiris halus2 mcm nak buat kerabu tue, pastu tuangkan air sejuk then letak susu...ikut sedap rasa korang lah yer...berapa manis yang korang suka..If ada ice cube pun boleh letak jugak...memang sedap..hehe...baru jer lepas buat tadi...x dapat nak share sbb sendiri pun x cukup..huhu..if nak buat mcm blended pun ok gak...ikut creativity masing2..

Pernah juga Ada orang buat sambal belacan buah kuini..pergh..makan dgn nasi panas...mesti bertambah nanti kan! Silap2 haribulan..makan nasi dgn sambal belacan jer...lauk2 lain x berusik pun...haha...Ada jugak yang buat kerabu....but yang nie syikin x pernah try lagi...if kerabu mangga and kerabu epal pernah lah..hehe..

Hmm...mcm kena balik kampung lagi nie cari buah kuini...haha..pada kengkawan yang nak cuba resepi di atas..sila2 lah yer..sekadar berkongsi sahaja....

See ya!