Monday, 28 May 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : PULAU ALASAN

Hai..Hai...

First of all..Pulau Alasan nie bukan Nama sebuah pulau yer...Jangan pulak kita tersalah anggap...hehehe..

Apa yang Syikin maksudkan ialah alasan2 yang sentiasa Ada dalam diri kita...yang tersembunyi atau pun tidak...alasan yang kita cipta sendiri yang sentiasa membelenggu diri kita..

Sejak Syikin mulakan bisnes online nie, banyak sangat alasan2 yang Syikin dengar, dan kadangkala alasan yang diberikan tue x lah logic mana pun..
Antara alasan2 yang famous ialah:







1) saya x pandai lah bisnes2 nie..

Ok...kalau nak tahu ramai kat dunia nie Yang x pandai berbisnes termasuk diri syikin nie...orang kata, kalau x pandai tue kena lah belajar kan...sama jugak mcm kita kecik2 dulu..x reti pun A,B,C or 1,2,3 nie..tapi kita belajar kan! dlm bisnes nie x payah nak belajar2 sampai Ada exam...just dptkan ilmu , kemudian rujuk dgn leader then kena lah bertindak....Baru lah bisnes menjadi...bukan duduk diam jer...bila Ada ilmu kena bertindak Dan berkongsi...itu pun dah dikira Amal ibadat kita jugak...dapat jugak pahala kan! So, alasan nie memang dah boleh di pakai lagi yer...








2) saya xde masa lah nak berbisnes nie...

Haa.....masa tue uruskan diri kita or kita yang uruskan masa tue...dalam satu hari kita Ada 24 jam, sepanjang 24 jam tue, cuba kita imbs balik apa yang kita buat...agak2 banyak x masa yang terbuang...contohnya, kita sanggup duduk berejam depan lappy or pc main game or surf Internet..if kita fikir balik, masa yang terbuang menghadap pc kalau diselitkan dgn bisnes online nie, mesti seronok coz tiap2 bulan Ada extra income...bisnes pun memang simple Dan yang paling mudah..since kita dah diberikan kemudahan percuma apa kita gunakan dgn sebaik mungkin akaun Facebook and blog...hmmm...berbaloi kan! So, masih x de masa lagi ker?
Hehehe..







3) saya x confident lah nak buat bisnes nie..

Rata2 ramai jugak yang bagi alasan nie...sama ada diri sendiri yang x confident atau pun buat2 x confident dgn diri sendiri...hmmm....Cuba kalian fikir, keyakinan diri tue datang dari mana? Semuanya datang dari diri sendiri kan...sepatutnya kita kena lah sentiasa positif, beri peluang pada diri sendiri untuk menjadi yang lebih baik...kalau perlukan bantuan, kita Ada leader2 yang hebat yang sanggup membantu kita...dalam bisnes nie kita buat sama-sama....TEAMWORK is a part of this bisnes..kalau kita buat sorang2 and xde guide from our leader, memang ke laut lah nampaknya...the best part is knowledge, guidance is all FREE...tiada charge tambahan...yang penting sama ada kita NAK or TAK NAK!








4) Suami/Isteri x bagi...

Hmmmm....dah ramai dah bagi alasan mcm nie....at first, bunyi memang ler betul, everything kena tanya hubby or wifey..betul..memang kena discuss dgn spouse kita...tapi cuba kita fikir, commitment makin bertambah, anak2 makin membesar, makan pakai diorang makin mahal, if kita x mulakan Dari sekarang, agak2 bila kita nak mulakan? X kan nak tunggu terduduk, baru terkocoh-kacah nak mulakan bisnes? So, bagi SI SUAMI - if isteri nak mulakan bisnes, tue maksudnya dia nak tolong anda...kurangkan beban anda...sepatutnya awak perlu rasa bangga sebab dapat isteri yang pandai cari duit...sbb kalian kena fikir, isteri pun ada IMPIAN mereka masing2.. Suami yang baik adalah yang tahu apa yang isteri dia impikan Dan Akan membantu isteri dia capai impiannya...besar pahala membahagiakan isteri tau....Bagi SI ISTERI pulak, suami awak tue nak buat perkara baik, nak menambah pendapatan keluarga, dan sepatutnya sebagai Isteri kenalah support suami...bukan makin susah kan hati dia...Cuba bayangkan if suami awak tue berjaya, awak pun tumpang dua kaki jugak..mesti lah happy kalau dapat extra cash every month kan! Hmmm...renung2 kan lah yer ...

Actually, banyak lagi alasan2 yang Syikin pernah dengar cuma yang nie kebiasaannya selalu sangat lah ... Sebab itu, kita kena keluar Dari kepompong alasan nie...

ORANG YANG SELALU BAGI ALASAN ADALAH ORANG YANG MALAS DAN PENAKUT!

Kalian renung2 kan lah yer...kalau x berubah dari sekarang, sampai bila2 pun korang akan kat tempat yang sama...

For those yang nak berubah and nak tahu pasal bisnes nie, boleh lah CALL or SMS Syikin @ 013-7220143 or email me at alya_ezikin@yahoo.com..

Or boleh CALL/SMS/EMAIL my beautiful bisnes partner

Faeza Zainudin - 019-7707575 - www.faezazainudin.blogspot.com
Juliana Jalil - 012-2624062 - www.juliana-jalil.blogspot.com
Nur Ilyah Abd Mutalib - 012-2424691 - nurilyah.blogspot.com


Renung2 kan dan selamat beramal..:)




- Posted using BlogPress from my iPad