Friday, 29 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : GERAK GEMPUR GLG ZON SELATAN

Assalamualaikum....


Maaf yer menyepi untuk seketika...I'm still around...just a bit busy with kerja hakiki yang dah pun berakhir ...hehehehe...

Oklah....just want to update about my activities last weekend....last Saturday on 23 June 2012 at Grand Blue Wave Hotel, Johor Bahru...our IRON LADY CDM Hanis Haizi and with others great leaders datang JB for Seminar specially for JB Team....I'm feel so lucky coz berpeluang untuk turut serta dalam seminar tue...bukan calang2 orang yang datang tau....,mereka semua sanggup turun padang untuk membantu rakan2 kongsi di ZON SELATAN untuk sama2 berjaya dalam bisnes nie...caya lah!!!

Seminar started at 12.30pm....emcee on that day ialah CDM Maisarah...suka sangat tgk beliau and admire her too...dulu beliau adalah seorang engineer and now a millionaire too....just with this beautiful bisnes...hebat kan...engineer pun tetap nak amik peluang nie untuk ubah or upgrade life diorang....

Our first speaker on that day ialah CDM Salha Zain...love her outfit that day..heheheh...sempat lagi tgk brooch channel kat tudung dia..hhaaaa....kena ada satu jugak nie...hehehehe.....x salah kan berangan and pasang IMPIAN..haha...hari tue CDM SALHA shared about SPONSOR....memang banyak tips hebat yg Syikin dapat hari tue...actually..sebelum nie pun kat mana2 seminar or kelas yang beliau present..beliau memang talented..memang x dinafikan lagi..sbb tue bila ada peluang mcm nie..Syikin memang x kan lepaskan...ilmu hebat dari orang yang hebat..mesti kena ambil and practice kan...betul tak??

Next speaker...x lain dan x bukan...our founder of TOP...CDM Hanis Haizi..as you all know, 3 years ago she only a housewife..and now she is a very remarkable lady, young, rich and gorgeous bisneslady...bila Syikin tgk slide or video perjalanan dia dalam Bisnes nie..memang very touch...love her spirit and determination...beliau memang suka bagi motivation to all her bisnes partner...bukan senang nak jumpa leader yang sanggup turun padang nak membantu rakan2 kongsi yang lain...sebab itu peluang Dan ilmu yang diberikan memang Syikin x kan sia-siakan...imagine, within 3 years beliau dah earn income 6 angka...kalau beliau boleh buat, apa lagi kita nie kan....mcm CDM Hanis Haizi kata, letak kan alasan tue ke tepi, matlamat dan IMPIAN tue dihadapan...kalau nak berjaya, buang segala sifat negative ...buat betul-betul, betul-betul buat, buat sampai jadi baru boleh dapat...

Our last speaker ialah CDM Fazi yang baru keluar dari oven..hehehe...seorang pensyarah di Kota Tinggi, Johor...that day she shared a lot of tips about this bisnes..yang paling Syikin tertarik bila beliau mention pasal NIAT. Apa niat kita for Bisnes nie...? Hmmm..buat Syikin tersedar dari lamunan....hehee...sebelum nie CDM Fazi pernah jugak mention pasal Rukun Islam yang 5 tue....beliau kata, 3 daripada Rukun Islam tue perlukan duit iaitu Puasa, Zakat and Haji...bila difikirkan balik, memang betul pun....just imagine if kita x cukup duit, mcm mana kita nak tunaikan ketiga2 Rukun Islam tue...renung-renungkan lah yer..

Alhamdulillah....ilmu dah diserap and next kena practik kan pulak yer..so bila dah ada ilmu nie lagi best kalau dapat share kat orang lain...lagi besar pahala Dan manfaatnya dirasai bersama....dgn guidance Dan semangat yang diberikan oleh leader2 hebat nie, kita memang x kan putus ditengah jalan...sebab tue Syikin amik keputusan untuk buat Bisnes nie and berbangga sebab berada di bawah naungan Stokis yang hebat Dan group yang juga hebat...Syukran Ya Allah...

Ok lah....jom kita layan pictures on that day....






















































Sampai ke temu di lain entry...cheers!!!


- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, 19 June 2012

EXPENSIVE MEDICAL FEES


Salam....








Baru-baru nie, my Mom and my Father In Law was admitted to hospital. Both was admitted in government hospital coz both of them adalah PESARA KAKITANGAN KERAJAAN. Maklumlah, bila dah ada kad pesara nie, medical fees biasanya x kan di cas mahal..walaupun harga ubat or treatment memang mahal.


Semua memang maklum bahawa kakitangan kerajaan memang dapat banyak sangat benefit berbanding dengan kakitangan swasta. Tidak Kira dari segi loan ( housing or personal loan ), hospitalization and etc.
Beruntung kan diorang nie.....tapi x per, masing2 punya rezeki...kalau x siapa pulak nak kerja dgn syarikat swasta...tapi sebenarnya, dua2 ada kelebihan masing2...







Talking about medical fees, semalam my Father In Law bagi tahu kat Syikin, cost satu botol ubat berharga lebih kurang RM800 - RM1000... So masa kat hospital tue dia kena ambil 39 botol ubat tue...not sure apa nama ubat tue but bila dgr harga ubat tue jer terus ternganga mulut...Ayah kata dah mcm harga sebiji kereta kancil..waaaahhh...syukur Alhamdulillah, since ayah nie PESARA KERAJAAN , so he no need to pay a single cents for his medical fees. Same with my mom too..hmmm...beruntungkan!







Cuba korang bayangkan...x payah bayangkan lah..just fikir jer yang kita nie bukan kakitangan kerajaan...bila jer dengar kena bayar jumlah mcm tue, agak2 korang mampu tak kita nak bayar and agak2 korang lah siapa yang sanggup nak tanggung kos perbelanjaan mcm tue...menggigil x kepala lutut korang bila dapat bil medical mcm tue...itu baru jer charge from government hospital...Blum lagi hospital swasta kan! Kalau nak harapkan medical card, berapa sangat jer yang diorang boleh cover..lepas tue mesti Ada banyak terms and conditions nya kan!!



Sebab tue, kita kena lah ambil tindakan untuk ubah nasib demi masa depan kita...bukan untuk diri kita sendiri jer..untuk keluarga kita jugak...if bukan kita yg masuk hospital, may be spouse kita, or anak2 kita jugak...what happen if that time we even do not have any extra cash..in case any emergency happen, what will you do...mana korang nak cari duit...nak harapkan belas ihsan adik beradik and saudara mara....kalau diorang berduit, may be diorang akan bagi...but what if diorang pon x mampu nak tolong kita?
Hmmmm....mana lagi kita nak dapatkan duit untuk kes2 mcm nie..tak kan nak pinjam dgn along pulak kan,..hish...mintak2 dijauh kan lah...banyak lagi sumber lain yang boleh kita cari untuk ubah masa depan kita..








Itu baru jer cerita pasal bil hospital...belum lagi cerita pasal medical bil for klinik pulak kan...kita pon aware sekarang ada mcm2 penyakit, cuaca pun sekarang dah tak menentu, so memang senang ler kita nie jatuh sakit...so bila dah sakit nie, of course lah kita ke klinik kan...based on experience Syikin sendiri lah yer, ada mcm2 klinik kat Malaysia nie, and charge diorang pon x sama...mana yang charge murah tue ok lah kan...but what if for the clinic that charged us very expensive...Ada tue kengkadang almost RM100...ubat yang dia bagi pon lebih kurang sama jer...x tahu lah part mana yang mahal sangat tue...Itu contoh if kita yang sakit...mcm mana pulak if anak2 kita jatuh sakit serentak...and ada pulak kes yang tiap2 bulan mesti melawat ke klinik...mesti bil ke klinik sahaja boleh mencecah RM500 to RM700... x ke pening kepala tue...






Untuk elakkan perkara atau senario kat atas nie berlaku kat diri kita, perkara pertama yang perlu kita buat ialah bertindak or mulakan langkah pertama untuk berubah...atas niat kita berubah untuk masa depan anak2 kita...kalau tak mulakan dari sekarang..then bila lagi kita nak mulakan..betul x?


Sekarang nie, korang renung2kan lah yer..tapi jangan renung2kan sampai terlepas peluang...kalau setakat renung...termenung..then xde tindakan, memang sampai bila2 lah korang mcm tue jugak..

Syikin dah pun mulakan langkah...dah pun merasa...korang pulak bila lagi?

" Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama, kita terlepas peluang"




- Posted using BlogPress from my iPad

JOM RASA : BUAH KUINI...SEDAP NYA!!!








Bila sebut jer buah kuini, memang terliur nak makan lagi...memang sedap...marvelous..!!

For your info, pokok kuini kat umah ( kampung Syikin) cuma sebatang jer tapi bila sampai musim buah kuini, buah nya memang banyak sampai melayut - layut kat hujung dahan...pernah dulu masa kecik2 dulu buat buaian kat dahan yang besar...arwah Abah siap tolong buatkan and cari tali kapal yang besar nak buat buaian kat pokok tue....memang kenangan yang terindah lah...pernah jugak syikin dgn adik2 berebut nak naik buai kat pokok kuini tue sampai terputus tali buai...hahaha..









Semua sedia maklum, bau buah kuini memang wangi...Dari jauh dah boleh kenal bau tue...selain tue rasanya jugak memang manis dgn warna isi yang kekuningan keemasan...chewah...pada kebiasaanya, family Syikin suka makan macam tue jer...hiris banyak2 then letak kicap...mak and arwah abah suka jadikan ulam...makan dengan nasi panas..waahh...memang sedap..rasa lemak2 manis gitu...








Selain daripada itu, kitorang pun suka buat jus buah kuini...senang jer buat nya....hiris halus2 mcm nak buat kerabu tue, pastu tuangkan air sejuk then letak susu...ikut sedap rasa korang lah yer...berapa manis yang korang suka..If ada ice cube pun boleh letak jugak...memang sedap..hehe...baru jer lepas buat tadi...x dapat nak share sbb sendiri pun x cukup..huhu..if nak buat mcm blended pun ok gak...ikut creativity masing2..

Pernah juga Ada orang buat sambal belacan buah kuini..pergh..makan dgn nasi panas...mesti bertambah nanti kan! Silap2 haribulan..makan nasi dgn sambal belacan jer...lauk2 lain x berusik pun...haha...Ada jugak yang buat kerabu....but yang nie syikin x pernah try lagi...if kerabu mangga and kerabu epal pernah lah..hehe..

Hmm...mcm kena balik kampung lagi nie cari buah kuini...haha..pada kengkawan yang nak cuba resepi di atas..sila2 lah yer..sekadar berkongsi sahaja....

See ya!

PREMIUM BEAUTIFUL : MEMORIES ~ KUIH! KUIH!









Assalamualaikum...

Sejak bahang Ramadhan semakin terasa nie, Syikin teringat kenangan semasa bulan puasa 3 tahun yang lepas...masa tue baru jer kahwin dalam 3 bulan and dah pun pregnant masa tue..hehe..nak tahu apa yang Syikin buat? haha...jual kuih raya kat bazaar Ramadhan kat Plaza Angsana, Johor Bahru..woot wooot...

Kebetulan masa tue kakak Syikin ada bukak booth jual kuih raya...sblm tue dia ada offer Syikin nak tak tolong dia jual kuih raya...mula2 mcm keberatan, tapi bila fikir balik...boleh jugak kan...at least ada lah jugak duit extra for raya nie...hhheee....

So, lepas jer habis kerja hakiki pukul 5pm tue, Syikin and hubby terus pegi ke booth kakak Syikin tue...masa tue mcm2 lah pikir..mcm mana nak jual nie...aku kena jerit2 ker...ada ker orang nak beli kuih nie?..haaaa....seram sejuk kepala lutut masa tue...

Bila dah sampai kat booth tue, ngam2 waktu berbuka puasa...kalau kat Angsana tue, memang kaya dgn juadah berbuka puasa..macam2 ada..kiranya memang senang ler nak cari makanan kat situ...cuma kena pilih nak makan mahal or murah jer.hehehhe...lepas jer berbuka and solat maghrib, maka bermula lah tugas jadi jurujual kuih nie..at first, Syikin observe dulu, mcm mana diorang jual kuih nie...nak cakap mcm mana...nak kena tahu apa nama kuih tue...apa kandungan kuih2 raya tue...mcm mana rasanya...homemade or buat kat kilang ker...ada berapa pieces dalam satu box tue..berapa ringgit sekotak and mcm2 lagi lah...


Masa mula2 approached people yang pass by kat depan booth, memang malu giler..tapi bila Syikin fikirkan balik, if aku malu2 nie forsure tak habis kuih2 nie...so, apalagi... tebalkan muka satu inci, tunjuk muka selamba macam dah expert gitu..and maka bermulalah episod jual kuih raya malam tue...bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa, bila selalu dipraktiskan and selalu buat, lama2 memang jadi and keyakinan pun makin bertambah...yang penting, semua perasaan malu, gugup, takut dah xde dah..hehehh....


Itu citer 3 tahun lepas...this year lain pulak yer...Same goes with this bisnes too...once kita yakin and buang semua sifat2 negatif..perkara yang kita x biasa or tak pernah buat, kita boleh buat sebenarnya...cuma kita kena buang segala alasan dalam diri kita..nak berjaya, hati kena kuat....kena ada ilmu..belajar....and praktiskan...bila kita dah lama and dah terbiasa, forsure kita akan jadi expert...any rejection pun rasa dah mcm xde pape dah...betul x?hehehe...

That's all for now...see ya!





Saturday, 16 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : I WON'T GIVE UP by JASON MIRAZ










Hmmmm ... Hmmmm ... Hmmmm ... Hmmm ...

When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up.

I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up


- Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, 14 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : BONUS RAMADHAN + BONUS SYAWAL










Assalamualaikum.......

Salam sayang semua....

Bila mention pasal bonus, semua mesti terfikir wahh..best nya kalau raya nie dapat bonus kan...dapat lah support family sikit for raya nanti..but if kerja dgn government, there is possibilities Akan Ada bonus but x lah banyak mana pun but at least Ada kan... what if for those yang kerja swasta, of course ler x de....kalau ada, memang ler company tue best giler...hehehe...so far x pernah dgr lagi lah...huhu..

Pernah x korang terfikir, dengan bisnes Premium Beautiful nie, korang akan dapat bonus for Ramadhan and bonus for Syawal jugak...nak tahu mcm mana? Haaaa....meh Syikin explain....next month July, Ramadhan ( Insya Allah) will be fall on 21 Julai ( based on the calendar )... Bonus pulak we will received earlier which is on 10 July....bermaksud, korang Akan Ada extra cash untuk buat persediaan awal untuk Raya.....mesti korang rasa lapang dada kan coz ur first bonus jer RM4500 dah boleh cover banyak sangat expenses raya....betul tak?

Now, bonus raya pulak...based on the calendar, Syawal will be fall in 19 August..and our bonus will be received on 10 August...which mean we have another extra cash for raya too...interesting kan! If nak tunggu duit gaji memang lambat lagi sbb raya jatuh pada waktu tengah2 bulan..So, kiranya, bisnes PB nie dah boleh sesangat backup korang...even boleh backup sampai lepas raya and bulan2 yang seterusnya....yeay!!!

What are you waiting for? dah jelas sangat sekarang nie gaji yang Ada sekarang nie memang x cukup untuk raya nie....makanan, pakaian, perhiasan rumah, kereta, petrol ...semuanya perlukan duit...kalau x cukup, alamatnya..x beraya lah korang tahun nie...mesti x best kan!

Come and grab this opportunities....jom kita mulakan bisnes nie supaya kita boleh enjoy sakan masa raya...boleh bantu family kita, bagi extra duit kat parents kita and banyak lagi lah...u just name it...everything can be done...besides, menggembirakan hati orang lain pun kira ibadah jugak kan...

If u interested to change your lifestyle and interested to be part of our team...don't hesitate to contact me @ 013-7220143 or email me at alya_ezikin@yahoo.com

Jom kengkawan kita cari bonus puasa and bonus raya!!!




- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, 11 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : PUASA & RAYA - $$$ CUKUP KER?




Assalamualaikum....


Sekejap betul masa berlalu...kengkadang kita tak sedar pun yang masa berjalan begitu pantas..sekarang nie pun dah masuk bulan Rejab...Kebanyakan di kalangan kita nie mula lah sibuk nak mulakan puasa ganti...Alhamdulillah Syikin dah buat masa Puasa Enam tahun lepas..heheh...so, xde la kelam kabut menghitung hari nak ganti puasa...

Syikin percaya, bahang bulan puasa dah pun mula terasa...Ada juga yang dah mula mengeluh memikirkan mana nak cari duit lebih nak backup perbelanjaan untuk puasa dan raya....bila Syikin mention backup, maksudnya mana nak cari duit tambahan untuk raya nie..maklum lah bila 2 bulan Rahmat nie datang, memang besar perbelanjaan yang akan kita keluarkan...nak tahu kenapa? Cuba baca nie..







1) Juadah berbuka puasa

Percaya x Syikin kata, bulan puasa nie memang banyak keluarkan duit untuk juadah berbuka puasa...maklumlah, masa nie lah bazar Ramadhan tumbuh melata bagaikan cendawan...memang dikatakan bulan rezeki bagi para peniaga nie..bila dah ke bazar tue, paling minimum kita belanja mungkin dalam RM20.00 sehari...Cuba Kira if kita spent for 30 days...lebih kurang RM600 sebulan...itu contoh belanja kat bazar...mcm mana pulak if sesekali nak makan buffet...paling murah yang Syikin pernah pegi kat area JB nie, RM30 seorang...tue belum masuk family lagi...haaa...Cuba korang fikirkan, kalau gaji kita sebulan RM2500...cukup ker? Memang x cukup...













2) Baju Raya...

Bila raya nak dekat nie, maka mula lah kita sibuk beli kain nak buat baju raya...ada pulak sesetengah family beli sedondon..kiranya satu roll kain tue, memang the whole family pakai...Bila dah beli kain ela nie, sibuk pulak nak tempah tailor....harga upah baju sekarang pun dah naik harga..baju kurung biasa tue pun Ada tailor yang charge upah sampai RM80...itu untuk baju kurung...kalau baju melayu, paling mahal Syikin pernah jumpa RM120... x tahu lah bahagian mana yang mahal sangat tue...Cuba kira if kita upah jahit untuk 3 psg baju melayu, 3 pasang baju kurung...haaaa....total jer dah lebih RM500...itu kes yang upah tailor...yang beli dah siap, lain pulak citer...paling murah sepasang, RM250 kalau nak yg cantik Dan kain yg elok lah yer...kalau nak yang murah2 memang ada tapi hati mesti x berkenan kan! Kita mesti lah nak pakai cantik2, vogue ala2 diva gitu..baru meletops masa raya nanti...agak2 cukup x duit korang sekarang nie... Fikir2 kan lah yer..





















3) Kasut/Tudung/Songkok Raya..

Kalau xde yang 3 atas tue memang x lengkap yer raya kita...Kasut mesti lah nak kena Ada yg baru...paling sikit 2 pasang...sepasang pun dah RM70 to RM100....mahal kan! Discount mcm mana pun, still tetap sama harganya..pastu nak beli, mesti kena belikan untuk parents, adik2 kita, anak2....itu baru kasut...belum lagi masuk Tudung or Songkok...accessories yang lain2 lagi...contohnya brooches...mesti lah nak yang berkelip2 kan...
Kalau yang biasa2 jer tak glamor ler masa raya nanti..huhu...








4) Perhiasan rumah- langsir baru/ cat baru/ perabot baru etc.

Tiap2 tahun, kalau kita tak tukar perabot...tak tukar langsir...tak cat rumah...memang x sah kan....mesti nak tukar serba baru...then baru lah rumah kita berseri-seri kan...first, mesti lah nak cat rumah...talking about painting, we have a choice either upah tukang cat or kita cat sendiri ..if kos bayar upah sorang RM200... what if 3 orang tukang cat? Then berapa harga untuk satu tin cat tue...mcm mana pulak dgn langsir baru? Mesti lah nak beli yang cantik2 and ikut peredaran semasa kan! Harga kain langsir sekarang nie pun dah x sama mcm dulu2.. Sebab sekarang Ada mcm2 jenis langsir yang kita boleh pilih design nya...bila dah beli kain, nak kena upah jahit jugak kan...hmmm...bertambah perbelanjaan kita...betul x...itu belum lagi masuk perabot baru, meja makan lah, sofa lah, tv baru lah and mcm2 lagi...and bila beli perabot, mana Ada bayar cash kan...semuanya berhutang...buat installment...makanya, makin bertambah lah beban hutang tue kat diri kita especially lepas raya...








5) Duit Raya!!!

Haaa...yang nie memang wajib kena ada...sudah menjadi satu kebiasaan kita kena allocate duit untuk duit raya...x kan lah kita nak bagi kat parents kita RM50 seorang...mana cukup tue...kat adik2 kita, xkan nak bagi diorang RM10 seorang...anak2 and anak2 sedara...x kan nak bagi RM5 or RM1 seorang...budak2 zaman sekarang dah pandai berbunyi...Ada pulak yang jenis selamba jer cakap " Acik bagi RM1 jer...kedekut ler"... ish, malu kan!
Kalau di kira2 kita kena ada lebih dari RM1k for duit raya for those yang ada family ramai...hmmm...mana nak cari duit sebanyak tue yek...








6) Perbelanjaan barang2 basah

Semua sedia maklum, harga ayam, daging, sayur-sayuran, rempah2, dah makin naik...kalau dulu kita keluarkan RM200 mcm2 yang boleh kita dapat...tapi sekarang nie RM200 terasa kecil nilai nya...terutama bila musim perayaan, harga barang Akan naik mendadak...untuk keadaan sekarang nie, minimum untuk belanja barang dapur adalah RM500...itu pun Ada jugak barang2 yang x dapat nak di beli sebab x cukup duit...


Hmmm....bila di fikirkan balik, memang banyak kos nak raya nie..perbelanjaan untuk raya melebihi pendapatan kita..memang betul kita kena bersederhana tapi tahap mana kesederhanaan kita tue...x kan lah sampai semua nak berhutang...if kita berhutang pun, masih mampu lagi ker kita nak support perbelanjaan harian kita selepas raya nie..







Syikin kongsi entry nie, bukan nya nak menakutkan korang semua, cuma nak berkongsi keadaan Dan hakikat sebenar kenapa perlu Ada side income...kengkadang kita terlepas pandang semua nie...memang ler excited nak sambut raya tapi x kan lah kita sampai sanggup tersepit dgn hutang piutang lepas raya nanti...kalau boleh kita nak berlapang dada sebelum Dan selepas raya...sebab nya kita dah bersedia dari awal...kita dah sediakan payung sebelum hujan or kita dah sediakan kapal sebelum bah datang...

Sekarang nie, keputusan semua ditangan kalian...kalau rasa2 apa yang Syikin kata kan nie betul..Alhamdulillah...maksud nya message nie sampai...but if not..itu terpulang pada diri masing2...yang penting maklumat tue sampai..heheheh ...

For those yang nak mulakan bisnes and nak dapatkan extra income for raya nie, boleh lah contact Syikin at 013-7220143 or email me at alya_ezikin@yahoo.com

Selain bonus RM4500 masuk ke akaun anda next month...peluang nak bercuti ke Paris and London pon still available lagi ...Jom rebut peluang nie sementara masih ada...

Jom kita mulakan langkah pertama...



- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, 10 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : ONE DAY TRIP FROM JB-KL-JB





Hola...

Salam sayang untuk semua...

Hari ini dalam sejarah...kami sekeluarga ( hubby and daughter ) buat short trip from JB to KL and back to JB for one day only...start journey pukul 8 pagi...my dear princess, Alya Zahra masih lagi di ulit mimpi...hehehe...memang memudahkan perjalanan kami...mungkin pagi Ahad orang lain berbeza dgn kami,..Ada yang masih bermimpi, berselimut or bergolek2 di atas katil yang empuk..tapi tidak pada kami yang memulakan perjalanan di awal pagi untuk menimba ilmu, menunaikan tanggungjawab memberi semangat kepada rakan2 kongsi dengan niat untuk bersama2 berjuang mencapai IMPIAN masing-masing...

Alhamdulillah.....Allah jodoh kan Syikin dengan suami yang begitu memahami dan turut bersama2 dalam perjuangan nie...dia lah tulang belakang Syikin dalam bisnes nie, mungkin tanpa bantuan dia, Syikin x kan mampu untuk capai ke tahap nie..walaupun perjalanan masih jauh, tapi dia sentiasa bagi semangat Dan dorongan kepada Syikin...Syukran Ya Allah..









Sebelum ke bisnes meeting pada pukul 3pm, kami sempat singgah ke Mid Valley...the reason nak ke sana sebab nak beli luggage...maklumlah, first time nie nak beli luggage...nak guna pakai for my first FOC trip to Guangzhou on this July...hehehe...jauh kan mencari luggage...macam ler kat JB nie x de..hahah...bukan mcm tue...dah puas mencari kat JB nie tapi still mcm x memuaskan hati..Syikin and hubby cerewet sikit pasal beli barang2 mcm nie...ye lah kan...barang nak pakai lama, kena lah buat quality control...hahah..QC check kata nya...So, kat Mid Valley tadi decided beli yang nie...the largest one yang green color... Dah Nama pun group GLG ( Green Leader Group)...kena lah tunjuk semangat group kan! The smallest size yang warna pink tue, that one for Alya..hehhe...actually, Mama dia pon boleh guna jugak...saja bagi alasan yang luggage tue for Alya..heheh..cantik kan! X sabar nak melaram masa kat airport nanti....

Dah selesai urusan kat Mid Valley, kitorang pun bertolak ke rumah leader Syikin, Ieja kat Bandar Permaisuri...discussion start at 3pm...banyak jugak Ilmu dan tips yang Ieja bagi kat kami untuk achieve London/Paris...dalam bisnes nie, teamwork memang penting...kalau kita buat sama2..kongsi ilmu sama2 memang mudah nak berjaya..sebabnya contoh dah ada kat depan mata...kita yang masih lagi baru nie, kena lah follow diorang yang dah berjaya nie rapat2... Ikut step diorang...Insya Allah, dengan berkat usaha kita, confirm kita pun boleh dapat sama mcm apa yang leader kita dapat...Alhamdulillah, it was a very successful bisnes meeting...and this is a part of our group yang datang from JB, Shah Alam, Klang and KL area...Congrats for all...







Shopping sudah, meeting pun sudah...so kami bertolak dr KL dalam pukul 8.30pm...Alhamdulillah, jalan x ler sibuk sangat...walaupun kenderaan memang banyak...So, sampai di JB dalam pukul 12.30am...Alya pun dah tido...dah siap kemas2 barang, so terus ambil peluang update blog...sementara Idea tengah datang mencurah2 nie...baik di gunakan dengan sepenuh nya...walaupun letih tapi Syikin tetap berpuas hati...Nak tahu kenapa? Sbb dengan bisnes meeting nie, Syikin dah nampak jalan yang amat mudah untuk capai apa yang Syikin impikan...Moga segala2 nya dipermudahkan oleh Allah...Amin.

Sesiapa yang berminat untuk menjadi sebahagian dari group kami, boleh lah contact Syikin @ 013-7220143 or email me at alya_ezikin@yahoo.com

Peluang untuk ke LONDON/PARIS secara PERCUMA masih ada...jom kita mulakan langkah pertama...



- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, 6 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : MY DREAMS

Hola....

Entry kali nie Syikin nak share about my dreams....x salah pun kalau kita share apa IMPIAN kita kan...lagi best sebab dengan berkongsi, IMPIAN akan mudah tercapai...sebab kita Akan sama2 nak jadikan IMPIAN kita tue jadi kenyataan...

Kalau dulu, sebelum buat bisnes nie, selalu gak berangan2 and pernah terpikir jugak mcm mana nak buat kan angan2 tue jadi kenyataan, pernah jugak terfikir entah bila lah nak dapat semua tue...mcm jauh lagi jer..huhu....Alhamdulillah....Allah temukan Syikin dgn bisnes nie...bermaksud Syikin tetap ada harapan nak dapatkan apa yang Syikin angankan...yeay!!

SO...sekarang nie Syikin nak reveal apa IMPIAN Syikin :








~ Financial Freedom > debt free

One of the reason Syikin buat bisnes nie adalah nak selesaikan hutang...selagi hutang x habis di bayar, selagi tue lah hati nie x tenang...hutang kalau dibiarkan lama2, makin membukit especially kalau berhutang dengan bank...so, I'm aiming to clear all my debts and have a lot of cash and savings in hand..anak2 pun x akan dibebani dgn hutang kalau Syikin x de nanti..








~ DREAM HOUSE

Biasa lah kan...once dah kahwin, mesti lah nak kena beli umah...x kan nak menyewa sepanjang hidup....takut silap haribulan kena halau dgn tuan rumah pulak..then, sewa rumah pun bukan nya murah, umpama bayar untuk umah sendiri harganya....hmmm..for my dream house, my hubby and I have decided to buy a Semi Detached house nearby kat tempat kitorang tinggal sekarang nie...dgn income yg Syikin dapat monthly from this bisnes, rasa nya x de masalah nak beli umah tue..mudah-mudahan dipermudahkan oleh Allah....Amin








~ DREAM CAR

actually, Syikin x terfikir pun nak kereta apa, Nama kereta pun x kenal sangat...haha...until one day Syikin ada tengok satu movie nie, terus jatuh cinta and mula berangan nak dapatkan satu kereta nie nanti...Nama movie tue - TRANSPORTER - actor nya, Jason Statham ( eh..betul ke spelling nie ).. Hehe...I fall in love dengan Audi ... Lepas view kat google pasal kereta nie, my dream car will be Audi A4 or Audi A6....waahhh...best nya...








~ DREAM HOLIDAY

My dream place for holiday is PARIS...since company dah announce our next FOC Trip will be LONDON & PARIS, memang boleh jadi kenyataan...Trip will be next year March....boleh jadi birthday gift Syikin nie and can consider to have my first honeymoon dgn hubby...yaeay!!!!









~ MENUNAIKAN UMRAH/HAJI

Rukun Islam yang ke 5 nie, memang semua orang impikan...jika Ada rezeki, Syikin nak bawa satu family ke sana...sebelum mak Syikin tutup mata, Syikin nak bawa dia ke sana...besar Impian kan! Insya Allah, dgn berkat doa Mak Dan disertai dgn usaha, mungkin IMPIAN yang satu nie akan jadi kenyataan..


Angan2 dan IMPIAN adalah sama....jika kita nak jadikan nya satu reality, then kita kena usaha untuk dapatkan nya...jangan biarkan orang lain memperlekehkan IMPIAN kita....

Never ever be afraid to DREAM BIG!

If you want to make ur wish or dreams come true, let me know...Syikin akan guide and bantu korang untuk capai apa yang korang impikan...
Dalam bisnes Premium Beautiful nie, xde yang mustahil..

Jom bertindak sekarang!

Contact me @ 013-7220143 or email me - alya_ezikin@yahoo.com





- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, 2 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : QUOTES OF THE DAY - DREAMS!

Without Dreams, We are Nothing!





































































































Never ever be afraid to Dream Big....



- Posted using BlogPress from my iPad