Tuesday, 19 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : MEMORIES ~ KUIH! KUIH!









Assalamualaikum...

Sejak bahang Ramadhan semakin terasa nie, Syikin teringat kenangan semasa bulan puasa 3 tahun yang lepas...masa tue baru jer kahwin dalam 3 bulan and dah pun pregnant masa tue..hehe..nak tahu apa yang Syikin buat? haha...jual kuih raya kat bazaar Ramadhan kat Plaza Angsana, Johor Bahru..woot wooot...

Kebetulan masa tue kakak Syikin ada bukak booth jual kuih raya...sblm tue dia ada offer Syikin nak tak tolong dia jual kuih raya...mula2 mcm keberatan, tapi bila fikir balik...boleh jugak kan...at least ada lah jugak duit extra for raya nie...hhheee....

So, lepas jer habis kerja hakiki pukul 5pm tue, Syikin and hubby terus pegi ke booth kakak Syikin tue...masa tue mcm2 lah pikir..mcm mana nak jual nie...aku kena jerit2 ker...ada ker orang nak beli kuih nie?..haaaa....seram sejuk kepala lutut masa tue...

Bila dah sampai kat booth tue, ngam2 waktu berbuka puasa...kalau kat Angsana tue, memang kaya dgn juadah berbuka puasa..macam2 ada..kiranya memang senang ler nak cari makanan kat situ...cuma kena pilih nak makan mahal or murah jer.hehehhe...lepas jer berbuka and solat maghrib, maka bermula lah tugas jadi jurujual kuih nie..at first, Syikin observe dulu, mcm mana diorang jual kuih nie...nak cakap mcm mana...nak kena tahu apa nama kuih tue...apa kandungan kuih2 raya tue...mcm mana rasanya...homemade or buat kat kilang ker...ada berapa pieces dalam satu box tue..berapa ringgit sekotak and mcm2 lagi lah...


Masa mula2 approached people yang pass by kat depan booth, memang malu giler..tapi bila Syikin fikirkan balik, if aku malu2 nie forsure tak habis kuih2 nie...so, apalagi... tebalkan muka satu inci, tunjuk muka selamba macam dah expert gitu..and maka bermulalah episod jual kuih raya malam tue...bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa, bila selalu dipraktiskan and selalu buat, lama2 memang jadi and keyakinan pun makin bertambah...yang penting, semua perasaan malu, gugup, takut dah xde dah..hehehh....


Itu citer 3 tahun lepas...this year lain pulak yer...Same goes with this bisnes too...once kita yakin and buang semua sifat2 negatif..perkara yang kita x biasa or tak pernah buat, kita boleh buat sebenarnya...cuma kita kena buang segala alasan dalam diri kita..nak berjaya, hati kena kuat....kena ada ilmu..belajar....and praktiskan...bila kita dah lama and dah terbiasa, forsure kita akan jadi expert...any rejection pun rasa dah mcm xde pape dah...betul x?hehehe...

That's all for now...see ya!