Monday, 11 June 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : PUASA & RAYA - $$$ CUKUP KER?




Assalamualaikum....


Sekejap betul masa berlalu...kengkadang kita tak sedar pun yang masa berjalan begitu pantas..sekarang nie pun dah masuk bulan Rejab...Kebanyakan di kalangan kita nie mula lah sibuk nak mulakan puasa ganti...Alhamdulillah Syikin dah buat masa Puasa Enam tahun lepas..heheh...so, xde la kelam kabut menghitung hari nak ganti puasa...

Syikin percaya, bahang bulan puasa dah pun mula terasa...Ada juga yang dah mula mengeluh memikirkan mana nak cari duit lebih nak backup perbelanjaan untuk puasa dan raya....bila Syikin mention backup, maksudnya mana nak cari duit tambahan untuk raya nie..maklum lah bila 2 bulan Rahmat nie datang, memang besar perbelanjaan yang akan kita keluarkan...nak tahu kenapa? Cuba baca nie..







1) Juadah berbuka puasa

Percaya x Syikin kata, bulan puasa nie memang banyak keluarkan duit untuk juadah berbuka puasa...maklumlah, masa nie lah bazar Ramadhan tumbuh melata bagaikan cendawan...memang dikatakan bulan rezeki bagi para peniaga nie..bila dah ke bazar tue, paling minimum kita belanja mungkin dalam RM20.00 sehari...Cuba Kira if kita spent for 30 days...lebih kurang RM600 sebulan...itu contoh belanja kat bazar...mcm mana pulak if sesekali nak makan buffet...paling murah yang Syikin pernah pegi kat area JB nie, RM30 seorang...tue belum masuk family lagi...haaa...Cuba korang fikirkan, kalau gaji kita sebulan RM2500...cukup ker? Memang x cukup...













2) Baju Raya...

Bila raya nak dekat nie, maka mula lah kita sibuk beli kain nak buat baju raya...ada pulak sesetengah family beli sedondon..kiranya satu roll kain tue, memang the whole family pakai...Bila dah beli kain ela nie, sibuk pulak nak tempah tailor....harga upah baju sekarang pun dah naik harga..baju kurung biasa tue pun Ada tailor yang charge upah sampai RM80...itu untuk baju kurung...kalau baju melayu, paling mahal Syikin pernah jumpa RM120... x tahu lah bahagian mana yang mahal sangat tue...Cuba kira if kita upah jahit untuk 3 psg baju melayu, 3 pasang baju kurung...haaaa....total jer dah lebih RM500...itu kes yang upah tailor...yang beli dah siap, lain pulak citer...paling murah sepasang, RM250 kalau nak yg cantik Dan kain yg elok lah yer...kalau nak yang murah2 memang ada tapi hati mesti x berkenan kan! Kita mesti lah nak pakai cantik2, vogue ala2 diva gitu..baru meletops masa raya nanti...agak2 cukup x duit korang sekarang nie... Fikir2 kan lah yer..





















3) Kasut/Tudung/Songkok Raya..

Kalau xde yang 3 atas tue memang x lengkap yer raya kita...Kasut mesti lah nak kena Ada yg baru...paling sikit 2 pasang...sepasang pun dah RM70 to RM100....mahal kan! Discount mcm mana pun, still tetap sama harganya..pastu nak beli, mesti kena belikan untuk parents, adik2 kita, anak2....itu baru kasut...belum lagi masuk Tudung or Songkok...accessories yang lain2 lagi...contohnya brooches...mesti lah nak yang berkelip2 kan...
Kalau yang biasa2 jer tak glamor ler masa raya nanti..huhu...








4) Perhiasan rumah- langsir baru/ cat baru/ perabot baru etc.

Tiap2 tahun, kalau kita tak tukar perabot...tak tukar langsir...tak cat rumah...memang x sah kan....mesti nak tukar serba baru...then baru lah rumah kita berseri-seri kan...first, mesti lah nak cat rumah...talking about painting, we have a choice either upah tukang cat or kita cat sendiri ..if kos bayar upah sorang RM200... what if 3 orang tukang cat? Then berapa harga untuk satu tin cat tue...mcm mana pulak dgn langsir baru? Mesti lah nak beli yang cantik2 and ikut peredaran semasa kan! Harga kain langsir sekarang nie pun dah x sama mcm dulu2.. Sebab sekarang Ada mcm2 jenis langsir yang kita boleh pilih design nya...bila dah beli kain, nak kena upah jahit jugak kan...hmmm...bertambah perbelanjaan kita...betul x...itu belum lagi masuk perabot baru, meja makan lah, sofa lah, tv baru lah and mcm2 lagi...and bila beli perabot, mana Ada bayar cash kan...semuanya berhutang...buat installment...makanya, makin bertambah lah beban hutang tue kat diri kita especially lepas raya...








5) Duit Raya!!!

Haaa...yang nie memang wajib kena ada...sudah menjadi satu kebiasaan kita kena allocate duit untuk duit raya...x kan lah kita nak bagi kat parents kita RM50 seorang...mana cukup tue...kat adik2 kita, xkan nak bagi diorang RM10 seorang...anak2 and anak2 sedara...x kan nak bagi RM5 or RM1 seorang...budak2 zaman sekarang dah pandai berbunyi...Ada pulak yang jenis selamba jer cakap " Acik bagi RM1 jer...kedekut ler"... ish, malu kan!
Kalau di kira2 kita kena ada lebih dari RM1k for duit raya for those yang ada family ramai...hmmm...mana nak cari duit sebanyak tue yek...








6) Perbelanjaan barang2 basah

Semua sedia maklum, harga ayam, daging, sayur-sayuran, rempah2, dah makin naik...kalau dulu kita keluarkan RM200 mcm2 yang boleh kita dapat...tapi sekarang nie RM200 terasa kecil nilai nya...terutama bila musim perayaan, harga barang Akan naik mendadak...untuk keadaan sekarang nie, minimum untuk belanja barang dapur adalah RM500...itu pun Ada jugak barang2 yang x dapat nak di beli sebab x cukup duit...


Hmmm....bila di fikirkan balik, memang banyak kos nak raya nie..perbelanjaan untuk raya melebihi pendapatan kita..memang betul kita kena bersederhana tapi tahap mana kesederhanaan kita tue...x kan lah sampai semua nak berhutang...if kita berhutang pun, masih mampu lagi ker kita nak support perbelanjaan harian kita selepas raya nie..







Syikin kongsi entry nie, bukan nya nak menakutkan korang semua, cuma nak berkongsi keadaan Dan hakikat sebenar kenapa perlu Ada side income...kengkadang kita terlepas pandang semua nie...memang ler excited nak sambut raya tapi x kan lah kita sampai sanggup tersepit dgn hutang piutang lepas raya nanti...kalau boleh kita nak berlapang dada sebelum Dan selepas raya...sebab nya kita dah bersedia dari awal...kita dah sediakan payung sebelum hujan or kita dah sediakan kapal sebelum bah datang...

Sekarang nie, keputusan semua ditangan kalian...kalau rasa2 apa yang Syikin kata kan nie betul..Alhamdulillah...maksud nya message nie sampai...but if not..itu terpulang pada diri masing2...yang penting maklumat tue sampai..heheheh ...

For those yang nak mulakan bisnes and nak dapatkan extra income for raya nie, boleh lah contact Syikin at 013-7220143 or email me at alya_ezikin@yahoo.com

Selain bonus RM4500 masuk ke akaun anda next month...peluang nak bercuti ke Paris and London pon still available lagi ...Jom rebut peluang nie sementara masih ada...

Jom kita mulakan langkah pertama...



- Posted using BlogPress from my iPad