Wednesday, 1 August 2012

MEMORI EDISI RAYA : KETUPAT OH KETUPAT





Assalamualaikum...

Salam Ramadhan untuk semua..

Mcm mana dgn persiapan raya tahun nie...dah cukup ker? Tak per ...kalau tak cukup lagi masih ada masa nak shopping...Tak cukup cash? Haaa....pun x per sebab Premium Beautiful Bisnes pun boleh bantu dapatkan extra income jugak hehehe....so, jgn lepaskan peluang...(sempat iklan sekejap)


cuba teka nie ketupat apa?


ok lah...entry kali nie Syikin nak share sedikit memori or kenangan setiap kali tibanya Ramadhan and Syawal...macam biasa bila dah nak dekat raya nie, maka sibuklah family Syikin cari daun kelapa untuk dibuat ketupat...jangan tak percaya, Syikin memang pandai anyam ketupat tau...dan kebanyakan adik beradik Syikin yang lain memang pun pandai nak anyam ketupat dan ianya diwarisi turun temurun..bila sampai masa, Syikin pun nak ajar anak2 Syikin jugak..hehehe...

Pernah jugak ada orang offer, kenapa tak beli jer yang dah siap or buat nasi himpit jer..hmmm...kengkawan, kalau nak tahu yang dah siap buat tue tak fresh lah...kengkadang ada jugak yang dah layu, besar sangat, daun nya lebar2..so bila besar sangat  beras yang nak digunakan pun banyak and ada kemungkinan ketupat nya tak jadi nanti...Nasi himpit pulak mcm tak sesuai pulak coz biasanya family Syikin guna nasi himpit untuk makan dgn lontong jer..hhehhe...dah nama nak Raya kan...of course ler kena anyam ketupat..baru ler meriah raya nanti...


step nak mulakan anyaman ketupat..


Dalam ramai2 nie, my speciality ialah masukkan beras dlm daun ketupat yg dianyam tadi...kalau dulu arwah abah ada, just both of us jer yang buat...sekarang nie just only me yang kena buat...yang lain2 semua tak berani coz takut ketupat tak jadi..hahaha...katanya takut salah sukatan beras..actually, Syikin pun x ler pandai sangat, cuma main agak2 jer..mula2 jer try n error, bila dah tahu mana sukatan yang betul baru lah betul2 confident...bak kata pepatah, tak cuba tak tahu kan...Sukatan yang biasa Syikin buat ialah 3 1/4 beras atau separuh daripada ketupat tue..but it depends on beras apa yang akan kita guna nanti...

Tak habis lagi citer pasal ketupat nie, dulu pernah jugak Syikin amik upah anyam ketupat...masa tue nak dapatkan duit extra for raya..so sanggup amik tempahan orang anyam ketupat...dlm satu malam Syikin boleh anyam lebih dari 200 biji ketupat...haaa..laju kan...masa tue bujang lagi..duduk umah tak tahu nak buat apa, then buat ler keja menganyam nie sensorang..walaupun dapat nya tak banyak but yang penting puas hati..hehehe...betul tak? at least ada effort nak cari duit lebih daripada merewang entah ke mana-mana..:)


with my sweet team..Beth and Eve (Hawa)


Antara kenangan lain pasal ketupat nie, pernah jugak masuk pertandingan anyam ketupat kat tempat kerja lama dulu...first prize tau..dapat big hamper lagi...antara ketupat yang cantik and kemas and paling banyak...hahaha...caya lah...nanti tgk yer gambar tue...and pernah jugak dijemput or HR Department untuk ajar diorang mcm mana nak anyam ketupat..actually bukan senang tau..memang amik masa..Syikin dulu pun amik masa 3 hari nak master kan skill nie..but memang tak boleh nak kalahkan arwah abah..arwah boleh buat bentuk burung, ikan, segala jenis ketupat dgn menggunakan daun kelapa tersebut..memang hebat..sayang nya x sempat nak belajar skill yang tue sebab arwah pergi menghadap Ilahi dengan mengejut...Semoga roh arwah Abah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...Amin..

Hmmm...macam seronok pulak nak share kenangan lain2 masa Raya nie...x per...yang tue next entry k...Sharing is caring.....kalau korang ada pengalaman menarik masa Puasa or Raya, boleh lah share kat Syikin..mesti seronok kan!

See you all at next entry....Selamat Berpuasa!!

Cheers!!