Thursday, 4 October 2012

PREMIUM BEAUTIFUL : BAJET 2013 ~ APA PULA PERSEDIAAN ANDA?


 
Assalamualaikum…

Salam sayang bloggers…

Alhamdulillah…Bajet 2013 baru sahaja dibentangkan Jumaat yang lepas…almost a week jugak lah kan...macam2 desas-desus yang Syikin dengar x kira dimana-mana…Ada yang negative..ada yang positif dan ada jugak yang  kat atas pagar..hehe..As you all know, I’m not government servant so of course ler x dapat nak enjoy  bonus besar tue kan..eventhough kebanyakan bajet yg dibentangkan tue x semua Syikin dapat but at least ada satu or dua yang Syikin and husband boleh manfaatkan…but whatever it is, we as Malaysian should be grateful…yang penting, siapa yang dapat bonus or dapat benefit yang lain-lain, lepas nie kerja lah dgn lebih bersemangat, jujur, ikhlas, produktif dan lain2 lagi…yang x dapat pula, jgn nak mengeluh, sedih, kecewa, marah kerana masih ada rezeki lain kat dunia nie…yang penting kena terus berusaha untuk menaik taraf hidup kita…
 
 
When we talk about budget, have you all think or plan what is your budget for year 2013…kita dah nak masuk penghujung tahun 2012..tinggal beberapa bulan jer lagi nie..have you all prepared ? Kalau bajet yg dibentangkan oleh kerajaan, mestilah ada bonus, kenaikan gaji, penurunan cukai, free itu dan ini untuk rakyatnya..but how about your own bajet? Ada x bonus untuk diri sendiri, mcm mana pulak dgn kenaikan gaji? Dan mcm mana pula bajet untuk anak-anak dan family? Makin turun or makin bertambah? Haaa…dah terfikir ke belum? Kalau dah. Alhamdulillah..but kalau belum, baik cepat-cepat fikir sebelum penghujung 2012 nie…
 
 
 
Kalau dulu, before start with this business Syikin dengan husband awal2 dah buat list what we should do with our extra money..maklumlah bila kerja dgn private sector, yang di tunggu-tunggu ialah bonus akhir tahun..andai kata rezeki lebih boleh lah dapat sampai 2 bulan..kalau tak dapat lebih, kitorang tetap bersyukur jugak..hehehe...and most of the extra money biasanya setelkan hutang-piutang and buat saving sikit for our daughter...tapi bila kitorang buat kira2, bonus yang dapat setahun sekali tue mana lah cukup nak cover for the whole year...silap hari bulan, x sampai sebulan dah pun habis duit extra tue kan...even dicampurkan dgn gaji bulanan memang tak cukup...cuba tgk list expenses kat bawah nie kenapa Syikin kata memang x cukup kalau mengharap bonus setahun sekali + our own salary...


RumahRM1,000
KeretaRM800
AnakRM500
Brg DapurRM500
ParentsRM200
MinyakRM300
Parking/Tel/AstroRM500
Hutang-piutangRM300
PengasuhRM300
Duit PoketRM500
OthersRM200
TotalRM5,100
 **berdasarkan perbelanjaan purata sebulan**
 
Hmmm...agak2 cukup x dengan duit kerja hakiki yang kita ada untuk bayar semua perbelanjaan nie...Hakikatnya memang x cukup...sebab tue Syikin and husband decided untuk mulakan business Premium Beautiful nie...Pada awalnya memang kami tak berbelah bahagi untuk ambil peluang nie..sebab bagi Syikin and husband, inilah salah satu cara untuk improve taraf hidup dan kewangan kami sekeluarga untuk masa akan datang...
 
 
 
 
Haa...macam mana? Dah mula fikir yang bonus anda dapat tue sekadar sementara sahaja? Dah mula buat kira-kira untuk perbelanjaan tahun 2013? Walaupun ada bonus dari company, kenaikan gaji, dgn semua tue dapat menjamin perbelanjaan anda untuk tahun depan ker? kalau suami isteri dua2 bekerja mungkin cukup2 makan sahaja..bagaimana pula dgn suami sahaja yang bekerja, cukup ker gaji suami anda itu? kalau terjadi sesuatu kat suami kita, siapa pula yang nak tanggung semua? Pernah tak anda terfikir itu semua dan apakah persediaan anda pula? Waaahhh...banyak pula soalannya tapi itulah yang sepatutnya bermain dalam fikiran kita..
 
If you all wondering and thinking how to start and change your life? Premium Beautiful Business ada jawapannya...wanna know how? Ambil phone and dial 013-7220143 or boleh email syikin at alya_ezikin@yahoo.com .. This month you will have an opportunities to get first bonus up to RM7000...It is a BIG AMOUNT to grab.. and don't missed it again..=)
Cheers!!