Tuesday, 11 February 2014

FINANCIAL FREEDOM ~ ONE OF MY DREAMS

 
Assalamualaikum ..

Hola uols ..






Pernah tak pasang impian nak capai FINANCIAL FREEDOM? If we are talking about financial freedom, memang banyak faedah & manfaat yang kita dapat darinya ... but how to get this kind of freedom? Haa.. yang tue kena tanya diri sendiri ye .. most of us especially like me and others Glampreneurs memang pasang impian nak bebas dari segi kewangan ... That is why Syikin decided to start have a business with GLAM coz I have seen so many people success in this business..


 
 



DEBT FREE

Kita memang tak lari dari hutang kan! Habis belajar je dah terus berhutang dengan PTPTN or mana-mana badan pinjaman pelajaran .. itu baru PTPTN .. jom kita tengok senarai hutang kita yang kebiasaannya memang semua orang ada ..

1) PTPTN
2) KAD KREDIT
3) PERSONAL LOAN
4) HOUSING LOAN
5) CAR LOAN
6) ASB LOAN
7) INSURANCE and etc

Itu sebahagian sahaja kan .. but mostly memang semua ada .. sebab tue kita kena fikir atau cari jalan untuk lunaskan kesemua hutang kita dengan cepat .. kalau boleh kita memang tak nak menanggung hutang sampai mati kan .. dan kalau boleh tak kan kita nak wariskan hutang pada anak-anak kita .. Nauzubillah ... Moga dijauhkan .. Bayangkan jika semua hutang kita dapat selesaikan dengan cepat, confirm beban kita berkurangan ..

 
 
 


SAVINGS

Another important thing about financial freedom is we do have enough savings .. Bayangkan dalam akaun simpanan uols ada lebih dari RM200,00 dan itu adalah untuk tabung kecemasan .. Dan bayangkan dalam akaun simpanan anak-anak kita ada lebih RM100,000 seorang .. Masya Allah, confirm masa tue kita tak perlu risau lagi kan .. Andai kata berlaku kecemasan or anak-anak sambung belajar sudah pasti kita tak perlu bergantung pada PTPTN lagi ..
Seriously, if we just rely dengan duit gaji bulanan kita, memang susah nak dapatkan simpanan besar macam nie .. Even gaji RM5000 pun memang tak boleh buat savings banyak .. kalau saving tiap-tiap bulan RM200-RM500 pun belum tentu dapat kumpul RM10,000 setahun .. cuba uols kira ... cukup atau tak cukup ..







SHOPPINGS

Haaa... yang nie memang tak boleh lari ye ... its part of therapy for ladies including me .. hehe.. at least sebulan mesti nak shopping kan.. tak kisah lah apa jua yang kita suka .. tentu seronok kalau kita boleh shopping without checking the price tags .. hehe .. nie nak belanja barang dapur pun kena check harga .. nak beli baju or dress baru pun kena buat perbandingan harga ... what if dua2 baju kita suka, mesti kena pilih either one kan! huhu ... sedihnya ... Therefore, kita kena tanam azam tak nak dah shopping macam nie ... semuanya terbatas .. ambil contoh CDM Hanis Haizi and others CDM shopping masa kat Paris/London last year trip .. Shopping without hesitation ye .. grab and buy .. seronokkan!!







MELANCONG

Its a common that every year everyone have set in mind that at least we go holiday once a year ..
But mesti kena tengok bajet jugak kan .. If have enough budget, boleh bercuti or melancong ke oversea.. if cukup-cukup je just Cuti-Cuti Malaysia aje lah kan ... If totally not enough, duduk rumah je or balik kampong ... Kids nowadays dah pandai tau .. diorang pun dah pandai demand nak melancong ke mana ..huhu .. berbalik pada savings tadi, if we have enough money, tak kisah lah ke mana destinasi nak melancong kan ... Luckily for all Glampreneurs, we do have an opportunity melancong ke oversea tiga kali setahun secara PERCUMA .. best kan! and now new free trip is SHANGHAI so memang berbaloi lah buat business nie ... MELANCONG FREE + DUIT MASYUK LAGI .. hoyeah!!







SEDEKAH/AMAL JARIAH

As a Muslims, kita memang wajib bersedekah .. "setiap rezeki yang kita dapat bukan semua milik kita" .. Apa yang kita sedekahkan itulah rezeki kita .. tak salah kalau kita bersedekah dengan wang ringgit .. lagi banyak yang kita beri, lagi banyak lah yang kita dapat ... yang penting Niat dan kena ikhlas .. Sedekah nie bukan sahaja untuk anak2 yatim dan fakir miskin, kita juga boleh bersedekah pada ahli keluarga yang memang memerlukan bantuan .. sedekah pada ibubapa itu yang utama .. bayangkan kita boleh bagi duit kat Mak Ayah kita RM1000 sebulan, mesti senyum lebar mereka berdua .. makin banyak kita beri, makin banyak doa mereka untuk kita .. Insya Allah .. walau hakikatnya mereka bukanlah nak sangat duit kita kan but that is the only way we repay back jasa-jasa mereka .. dan ingatlah .. tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima ..


Insya Allah, berkat usaha yang berterusan dan juga bimbingan dari leaders & mentors, Syikin akan pastikan dapat capai impian nie .. This is one of my dreams .. and I will make it happen! MESTI!

And if you also have a same dreams like me and wanna be part of Glampreneur .. Do contact me at 013-7220143 for appointment .. No worries sweetheart .. we just share the opportunity .. WE SHARE COZ WE CARE !

Thank you for reading and have a nice day!


Cheers,
Syikin Salleh