Monday, 27 October 2014

JERUK MANGGA ASAM BOI


Assalamualaikum ..

Hi uols ..

Sejak dari minggu lepas, penuh newsfeed kat Facebook dengan Jeruk Mangga Asam Boi . Masa awal-awal dengar apa lah yang special sangat dengan jeruk mangga nie .. Haaha .. Ayat orang yang belum merasa lagi memang macam tue kan .. Bila dah rasa baru terangkat ... 


Di sebabkan ramai yang mencari dan nak rasa Jeruk Mangga Asam Boi nie, dengan ikhlasnya Syikin share resepi ni kat uols ... Boleh lah uols makan puas-puas .. Buat simpanan untuk beberapa minggu pon boleh jugak .. Hahaha ..



Jeruk Mangga Asam Boi 


BAHAN-BAHAN : 
3-4 biji mempelam 
7 biji asam boi 
Sedikit garam & Gula ( lebihkan pun boleh ) 
3 biji cili padi ( lebihkan jika nak pedas )


 1) Masukkan semua bahan dalam balang 
 2) Gaul sebati/goncangkan bekas 
 3) Masukkan dalam peti ais lebih kurang 5 jam / semalaman 
 4) Sedia untuk di makan 

 p/s: anda juga boleh cuba gantikan mangga dengan epal atau jambu 


Resepi dah pun dapat ... Lepas baca entry nie boleh lah uols cari bahan-bahan dan buat sendiri ..
Siapa yang dah buat, jangan lupa Syikin ye .. Hantar lah kat Syikin jugak bagi merasa air tangan uols .. Hihihi ...

Selamat mencuba ye! See uols soon!



Cheers, 
Syikin Salleh