Tuesday, 9 December 2014

6 TIPS KURUS DENGAN CEPAT




Assalamualaikum wbt ..


Hola uols ...

Hari nie rasa happy sangat nak share dengan uols tips untuk kuruskan badan dengan cara yang sihat. Syikin berani share dengan uols all these tips coz Syikin sendiri yang amalkan 6 tips nie .. Selain itu, bukan sahaja diri Syikin sorang je yang dah berjaya, ada ramai lagi TESTIMONI yang dah berjaya turunkan berat badan hanya dengan mengamalkan 6 tips kurus ini especial dari #gengdietTDC .



Syikin start diet after berpantang , almost 20kg Syikin berjaya turunkan .. Imagine badan besar macam kat gambar atas tue then after consistently amalkan semua tips diet nie, Alhamdulillah I get my shape back .. 
Serious happy giler tengok perubahan pada diri Syikin .. Macam tak percaya pun ada jugak .. And Alhamdulillah di beri kesedaran awal untuk kurus .. Bayangkan kalau sampai sekarang masih tak sedar lagi, agak-agak macam mana agaknya ye .. Huhuhu 

1. Diet 1000 Kalori 
Dulu  kalau sebut pasal diet, mesti fikir " aku tak nak makan nasi lah " tapi hakikatnya tetap kena makan nasi jugak .. So bila Syikin dapat Tahu tentang diet 1000 kalori nie, rasa macam interested nak cuba .. Masa awal-awal memang lah agak keliru macam mana nak kira berapa kalori perlu kita ambil sehari, but since ada list bank kalori untuk makanan Kat Malaysia nie, syikin buat study sikit and list out  makanan mana yang kita perlu ambil setiap hari .. Bukannya tak perlu ambil nasi terus cuma kita boleh kurangkan sedikit pengambilan karbo untuk diet harian .. so since me still breastfeeding so I limited my calories up to 1500 calori .. Maksimum pengambilan carbo seharian untuk kita ialah 2000 kalori ..
So if uols nak tahu macam mana nak kira kalori tue or apa menu yang sesuai boleh lah tanya kat Syikin ye ... Insya Allah boleh bantu uols sama-sama untuk kurus .. 

2. Minum air lebih 2 liter
Dulu zaman kerja botol air di sebelah, jadi tak ada masalah. But now susah betul nak minum air. So Syikin amalkan bawak botol biarpun pergi appointment. Cara yang paling mudah untuk Syikin ingatkan untuk minum air ialah sediakan botol air siap-siap atas meja. So, bila tengok botol masih penuh memang confirm kena minum air. Kadang-kadang terlupa nak minum air .. Uols boleh cuba minum air waktu Pagi after bangun tidur terus minum segelas. Sebelum 1pm, try minum at least almost 1 liter. Ni masih cuba untuk capai 3 liter sehari. Masih belum lepas. hehe. Btw, air kosong / mineral ye. Bukan air manis. 

3. Detox
Detox penting untuk remove toxins dalam badan. Selalunya memang orang akan advise untuk detox sebelum mulakan diet. For me, memang amalkan Set Kurus (Mineral Coffee, BV Alfalfa & Garlic). But now, Syikin dah  mula tukar ke Garam Buluh & BV Alfalfa. Both pun okey. Memang banyak membantu. Selain untuk detox, ini juga bantu supply vitamin / mineral pada kita. Baru la badan tak penat sangat & rasa lebih sehat. If uolss tak yakin, boleh google dulu & buat your own research :) Dah yakin boleh contact Syikin ye .. 

4. Pakai Premium Beautiful corset
Pakai Premium Beautiful corset ni pada Syikin memang membantu untuk shaping. That's why ada yang cakap berat turun tak banyak tapi nampak sangat berbeza. Lagipun kalau kita tak cukup exercise, after berat turun body flabby. Tak kemas sangat. So bila pakai ni body lebih kemas. Yang paling Syikin suka control rasa lapar. kalau tak, asyik nak makan je. Makin pakai, makin selesa & makin cantik shape badan.

5. Amalkan exercise
Sebenarnya exercise nie kat mana-mana pun kita boleh buat. nak tak berbayar, boleh lah buat kat rumah.. Free je uols .. Macam Syikin sendiri, everyday memang try ambil masa 20 minit turun naik tangga... Selain tue, exercise dengan anak-anak pun boleh .. Kadang-kadang my daughter jadi dumbell. Macam-macam exercise boleh buat dengan diorang.. Nak paling happening boleh buat Zumba jugak at least 40 minit sehari .. Kalau tak dapat nak exercise hari-hari, paling malas pun boleh dapat seminggu sekali pon ok .. Yang penting memang kena exercise untuk bantu kita tone kan badan kita then baru lah nampak cergas sentiasa .. 

6. Geng Diet
Yang ni memang banyak membantu. Actually bukan Syikin je yang mula jaga berat ni. Ain, Yong, Airin, Olyn, Ieja, Faeza pun sama-sama dalam misi menjaga badan. Semua ni geng mak-mak orang except Yong masih bujang. LOL. So bila ada geng ni, setiap hari update makan apa, buat apa, apa improvement. So jadi excited pula. Biarpun diet kami berbeza , yang sama pakai Premium Beautiful & amalkan detox tips tadi.

Alhamdulillah dengan amalkan 6 tips ni berjaya turunkan sedikit berat. Actually, sebelum pakai Premium Beautiful Corset, tak sedar pun badan dah naik .. masa first pregnancy Syikin memang tak jaga badan, berpantang pun tak ikut sangat. Itu yang buat badan bagai di pam-pam sampaikan tak sedar diri nie dah membulat .. Huhuhu .. That is why Syikin start pakai Corset. Walaupun badan masih agak "besar" semasa pakai corset, at least Syikin boleh control berat badan jugak. Bila pakai Premium Beautiful Corset, Badan macam ada acuan, so susah nak kembang banyak. So lebih senang nak turunkan. For orang yang genetik kurus untung, sebab susah naik. For orang yang sama macam Syikin, senang naik ni risau kalau naik banyak.

Selain rasa sedar untuk kurus bila Premium Beautiful rasa ketat, kesedaran datang sebab nowadays macam-macam penyakit ada. Jadi lebih baik jaga makan dari sekarang. Still suka makan cuma kurangkan yang tak elok tu. Lagipun bila lebih sihat nampak lebih muda. Bila lebih muda, rasa happy jer. hehe. 

So here antara testimoni dari geng diet Syikin hehe. Tahniah for them berjaya turunkan apa yang di target. 

Ieja amalkan Diet Atkins and now she look more slimmer than previously. She lose 6kgs within 2 months. Awesome.


Faeza pula she start the mission during her confinement. She consistently wear Premium Beautiful Corset + Set Kurus bajet. Nampak Ketara perubahannya kan!


Ain pun kurus je, tapi Dia nak lebih kurus. Now after our mission bermula dia dah turun 4kg. Nampak muka makin kecik. Hehe 


Baju hijau sebelum, Merah & hitam selepas misi geng diet .. Makin terserlah keayuan Yong bila dah kurus .. 


Olyn pula berjaya kurangkan ukur lilit di perut & punggung. From Size S to XS.


Airin yang memang sedia kurus tapi nak lebih sihat & firm.


 Ini pulak gambar latest Syikin. Bukan sahaja lose weight but inch lose too. Pinggang makin ramping and kaki pun makin kecik. Bila dah rasa kurus nie macam seronok nak buat #ootd .. Hehehe .. Tak sabar nak buat sampai achieve my ideal weight .. Chaiyok!!


So, pada yang nak mulakan, my advice better START NOW. Kalau kita tangguh, rasa malas nak jaga kesihatan kita, makin lama makin merosot tahap kesihatan kita. 
Kalau Ada yang berminat, boleh lah contact Syikin at 0137220143 and I will share you all the details .. 

Thanks for reading uols .. See you soon ..


Love, 
Syikin Salleh