TUJUH SEBAB ANDA GAGAL TURUN BERAT BADAN

Salam.....
Next>


Next>
Syikin tahu ramai sekarang nie concern pasal kesihatan diri and ramai yang nak dapatkan bentuk badan yang cantik..Tapi ada sesetengah daripada kita yang mengamalkan diet yang salah... Jom kita tengok antara sebab2 kita GAGAL turunkan berat badan.1) MAKAN DI WAKTU MAKAN


Ramai beranggapan dengan mengelakkan waktu makan, ia mampu mengurangkan berate badan. hakikatnya, anda perlu mengisi perut pada setiap waktu makan dengan memilih menu sihat dan seimbang. Sarapan pagi membekalkan tenaga terpenting untuk memulakan hari kerana tanpanya badan dan otak kurang bermaya. begitu juga makan malam. Anda cuma perlu makan lebih awal lebih kurang pukul 7 malam.

2) TIDAK BERSENAM


Mahu atau tidak, anda mesti bersenam Dan tidak cukup sekadar menjaga pemakanan kerana senaman meningkatkan kadar metabolisme tubuh. ini Akan membantu proses pembakaran Lemak dalam tubuh Dan menurunkan berate badan.


3) TIDAK AMBIL KALORI

Badan perlukan kalori, jadi anda mesti ambil kalori dalam jumlah yang sesuai. pengambilan jumlah kalori yang bersesuaian;


Lelaki : 2500 kalori setiap hari
Wanita : 2000 kalori setiap hari


Jika pengambilan kalori terlalu rendah, kadar metabolisme tubuh akan turun secara mendadak sehingga boleh menyebabkan anemia.


4) HANYA AMBIL BUAH DAN SAYUR


Mengambil hanya buah-buahan dan sayuran menyebabkan tubuh tidak cukup nutrisi seperti mineral, karbohidrat dan lemak.? Tubuh anda perlukan semua zat itu pada kadar berpatutan.

5) SALAD DAN MAYONIS


Makan salad dan mayonis memang sedap tetapi anda perlu ingat kalorinya yang tinggi menyebabkan berat badan tidak turun.6) ENGGAN MINUM SUSU


Tentu ramai tidak suka susu rendah lemak kerana rasanya tidak sedap, Tapi pengambilan susu rendah lemak membantu menguatkan tulang, melengkapkan keperluan nutrisi tubuh dan menurunkan berat badan.


7) BERAT BADAN TURUN MENDADAK


Sepatutnya anda perlu risau jika berat badan turun mendadak kerana pasti ada yang tak kena. Dalam seminggu, penurunan berat badan ideal dlm lingkungan 0.5kg hingga 1kg.
Jika lebih daripada julat tersebut, ia akan menimbulkan komplikasi hati dan ginjal dipaksa bekerja keras untuk menggantikan glukosa dalam darah.


Syikin harap article di atas dapat membantu korang untuk menurunkan berat badan.


Selamat Mencuba!

Comments

Popular Posts